Săptămâna Mondială a Spațiului – Lansarea revistei SPACE de la Oradea

/ / Stiri
Revista Space

În perioada 4-10 octombrie se celebrează, în fiecare an, Săptămâna Mondială a Spațiului.

Anul acesta am profitat de ziua internațională a profesorului care ne-a dat posibilitatea realizării unor altfel de lecții și am prezentat importanța cunoașterii spațiului precum și contribuția românilor la cucerirea acestuia ,pentru ca și tânăra generație să cunoască nume precum Konrad Haas, Herman Oberth sau Dorin Dumitru Prunariu.

Am dorit să realizăm ceva deosebit, deoarece a coincis și cu zilele Toamnei Orădene și de aceea am reluat programul pentru copii „Astro artă, astro joc”, program în cadrul căruia, copiii au putut să vadă și să încerce programe de simulare a mișcării planetelor, au putut afla amănunte despre planete, sateliți, sau să participe la jocul constelațiilor. Surpriza oferită celor prezenți a fost lansarea revistei SPACE, chiar în prezența domnului Vasile Decu, editorul acesteia care a venit de la București, le-a prezentat revista și a avut un dialog plin de vervă și entuziasm cu cei prezenți. La sfârșit, cei prezenți au plecat fericiți cu câte un exemplar pentru a prelungi aceste clipe plăcute și interesante în timpul cărora au avut parte de multe informații legate de cucerirea spațiului. Seara a continuat cu observarea Lunii și a planetelor Venus și Mercur.

Domnul Vasile Decu a avut amabilitatea de a se întâlni cu copiii și în cadrul a două conferințe care au avut loc la Liceul Don Orione și la Liceul Teoretic Aurel Lazăr.

Aici a fost o atmosferă, vibrantă, plină de entuziasm cu multe întrebări și solicitări de a afla cum a apărut ideea acestei reviste, care nu preia articole și știri din presa străină ci prezintă articole originale, cum putem ajunge în spațiu sau cum putem să cunoaștem eroii care au ajuns acolo. Apoi au aflat că există o întreagă gamă de meserii și specializări de care avem nevoie pentru a ajunge în spațiu, nu numai cea de pilot. A fost greu să ne despărțim de copii și nu am putut-o face decât cu promisiunea de a reveni și a continua dialogul. Și aici, copiii interesați au primit din partea domnului Decu, câte un exemplar din revista râvnită.

Ultima întâlnire a domnului Vasile Decu cu copiii și tinerii din Oradea a avut loc sâmbătă în cadrul activității celor de la CoderDojo Oradea, unde, în special cei de la robotică au fost interesați de problemele legate de cucerirea spațiului și cum pot ajuta prin roboții construiți de ei.

Mulțumim domniei sale pentru generozitate și pentru informațiile primite și îl așteptăm la o nouă întâlnire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *